Гоа – райското кътче на Индия

Едва ли първата асоциация, която правиш с Индия са пясъчни плажове, кристалносини води и леко поклащащи се на вятъра палми. Но Индия има и такова място – Гоа – най-малкият щат в държавата, подходящо за забавления, тишина и романтични разходки под слънцето. Живописните пейзажи и целогодишния ваканционен сезон, пленяват сърцата на хиляди туристи годишно. Всяка година посетителите разпознават мечтаната почивка или бягството от ежедневието си в това място.

Площта на щата е 3 702 кв. км, а населението е около 1 500 000 души. В стопанско отношение Гоа е един от най-богатите щати на Индия. Главните селскостопански култури са ориз, захарна тръстика, кокосови и арекови палми, манго и банани, а риболовът и рибопреработващата промишленост са силно развити. Главен град е Панджим (ок. 100 000 ж.), а най-голям град е Васко да Гама.

В исторически план до началото на 16 век територията на днешна Гоа е влизала в състава на различни индийски държави. През 1510 г. тя е завладяна и се превръща в център на португалските колонии в Южна Азия. Португалците провеждали твърда политика спрямо всеки опит на местното население за съпротива към въведената власт и наложили католическата власт.

Освен всичко останало, Гоа е и прекрасно място да се погрижиш за физическото и душевното си здраве – прочутата традиционна индийска система Аюрведа е широко разпространена.

 

През 60-те години на 20 век Гоа започва да привлича огромно количесто младежи, предлагайки прекрасна природа, философия на свободния дух и луди партита.

В наши дни Гоа е курорт от световен мащаб с огромна притегателна сила с километричните широки плажове, лазурните води на Арабско море и почти винаги безоблачното си небе.

 

Тези, които искат да се запознаят по-дълбоко с културата и обичаите на региона, също разполагат с разнообразни възможности тъй като много от историческите паметници фигурират в списъка на (ЮНЕСКО).

 

 

А ето и няколко неща, които задължитено трябва да видиш и опиташ:

👉Стара Гоа – или Веля Гоа е исторически град в северната част на щата, който е бил столица на Португалска Индия от 16-и до 18-и век. Трябва да си отделиш поне половин ден, за да се разходиш из това прекрасно място

👉Обиколка из църквите – ако нямаш време за всички, то посети базиликата Bom Jesus в старата част на града. Това е и първата цъкрва в Индия, получила статут на базилика.

👉 Основната храна в Гоа е рибата, кърито и ориза. Голяма част от крайбрежието е осеяно с китни ресторантчета, които с удоволствие ще те потопят във вкуса на Гоа.

👉 Форт Агуада – уникално укрепление на повече от 400 години история. На върха му има фар, който открива уникална гледка към Арабско море.

 

👉 Дона Паула Джети – това е популярно място за влюбени  с прекрасна гледка към Арабско море.

👉 Храмът на Шантадурга – този храм, посветен на богинята на мира Шантадурга, е причудлива смесица от португалска и индийска архитектура. Намира се на 30 км от Панаджи.

👉Вози се с лодка – ако си на романтична почивка с любимия човек, не е редно да изпускате възможността да плавате под звездите и да усетите колко вълнуваща може да бъде нощната среща с морето.

 

След като знаеш за основните забележителности, нека да споменем и най-красивите плажове в Гоа:

Плаж Арамбол – 16-километрова плажна ивица с пясък и скали от двете страни, с езеро с прясна вода и пазари наблизо. Смятан за един от най-добрите плажове на Гоа.

Плаж Мандрем – бели пясъци, плитки и прозрачни води и многобройни бамбукови мостчета, на които да прекараш време с потопени във водата крака.

Плаж Морджим – един от най-закътаните плажове в Гоа. Чудесно място, ако искаш да наблюдаваш птици или да срещнеш костенурки.

Плаж Вагатор – парти място с музика, барове, караоке, водни спортове. Любим на индийците.

Плаж Калангуте – популярен с бурния си нощен живот.

Плаж Кандолим – тук всеки декември се провежда най-известният музикален фестивал в Гоа – Sunburn Music Festival. Един от най-дългите плажове, наблизо се намира форта Агуада.

Плаж Сиридао – мечта за всеки, който обича да събира миди и рапани. Има малък параклис.

Плаж Маджорда – сравнително непознат плаж с дълга пясъчна ивица и кристална вода за плуване. През декември тук се провежда Коледният карнавал на Гоа.

Плаж Беталбатим – пясъкът е златист, оттук можеш да се запишеш на тур за наблюдаване на делфини.

Плаж Агонда – спокоен плаж, подходящ за почивка, плуване, разходки.

Плаж Полем – най-южният плаж на Гоа разполага с комбинация от дълга пясъчна ивица и скали. Понякога можеш да видиш мигриращи птици и делфини.

Една весела компания от нашите бизнес класа пътници прекараха около 3 седмици в Гоа в края на декември, началото на януари. Снимаха се с кончета на плажа, практикуваха йога, спаха в кокетните бунгала на брега и се наслаждаваха на богатствата на Индийската природа. Те си купиха билети още през януари с помощта на Оля и останаха много доволни от пътуването. Изпратиха ни и снимки, които можеш да видиш ТУК>>

Понякога не е нужно да планираш пътуванията си за година напред, защото изгодни оферти се появяват постоянно. Как да получаваш всичко ли?

Трябва ти ловец на билети! 🙂

Шегуваме се! Това е работата на travel агента. Но за да е по-достъпна услугата до всички, които пътуват, направихме споделения travel агент FlyCheapTrips. Нашият агент, Оля, търси ежедневно добри предложения за нашите бизнес класа пътници и поне веднъж седмично изпраща мейл с изгодни оферти и разработени маршрути. Имаме и няколко подробни ръководства за пътувания в Япония, южна Италия (можеш да го получиш безплатно от ТУК>>), Шри Ланка и други.

Има случаи, в които офертите са толкова горещи, че не може да се чака и тя изпраща по няколко мейла на седмица. Така беше с error fare до Ню Йорк за 200 евро например. Ако си пътешественик, който предпочита да инвестира в преживявания вместо в самолетни билети, ще ти хареса на борда на FlyCheapTrips. А и ще спестиш доста 🙂

Разгледай Premium абонаментите на FlyCheapTrips от ТУК>>