Милано-италианският град, събрал в себе си култура, история, кулинария и мода

Здравейте скъпи приятели на Fly Cheap Trips,

както повечето от вас са разбрали вече си имаме група във фейса – Пътешественици споделят. Там си говорим, кой къде е ходил и с какви емоции се е върнал или пък си помагаме  един на друг със съвети:)

Миналата седмица си писах с нашата приятелка в групата  Плами за Италия. Тя се оказа влюбена в пътешествията и за сега опознава всяка една свободна минута Европа.

Във връзка с  ежеседмичните промоции на ниско бюджетните полети до Милано я помолих да ни изпрати нейния прочит за тази дестинация. Бързам да ви пусна нейното писмо, защото Пламена има какво да ни разкаже, а Италия си заслужава по всяко едно време на годината 🙂

Приятно четене!

„Независимо от сезона, метеорологичните условия или вашата представа за добре прекарано свободно време – Милано винаги е добра идея!

Страхотен е и е само на час път от летището в Бергамо, до което почти целогодишно има супер изгодни самолетни билети на цена близка до подарък.

Бяхме в Милано през октомври 2015г. за почти 4 пълни дни, но това, което ще ви споделя за престоя си там е актуално и днес 🙂

Летяхме от София до Бергамо, за  10-15 евро на човек в посока с WizzAir. Полетът е кратък и ако се заговорите…може и да не го усетите.

Когато кацнете на летището в Бергамо ще ви направят впечатление 2 неща  – огромния мол отсреща и многото автобуси. Молът е ясен и си заслужава, особено ако имате няколко часа време за убиване, но ние нямахме и бързо се насочихме към автобуса за Милано. Фирмата превозвач, която избрахме е Terravision, а цената на билета е само 5 евро. Същата компания имат удобен автобус и от летище Малпенса) до града, а трансфера с него ще ви струва 8 евро.  До което и от двете летища да изберете да летите, не след дълго ще сте в центъра на Милано.

Първото и най-важно нещо (според мен), което трябва да направите след като слезете от автобуса на Централната гара в Милано е да откриете от къде да си купите Milanocard, максималната цена на картата е 19 евро към момента, а предимствата и – невероятно много. Тук е моментът да отбележа, че по принцип се продават и на летището в Бергамо, дори ги бяхме заявили предварително, но за наша зла участ и поради лошата италианска организация – нямаше карти, та се наложи едно леко замотаване и обикаляне из Централната гара в Милано, която е меко казано огромна, но все пак се справихме и след 15минути се сдобихме със заветните карти. Освен,че имате право на 24, 48 или 72 часа (според вида карта) неограничено ползване на градския транспорт, картата ви дава редица други предимства – например безплатен вход на определени обекти, намаления за други, както и ползването на различни услуги, също безплатно. До колкото ще съумеете да се възползвате от всички тези благинки си зависи само и единствено от вас. Възможностите се променят ежемесечно, за това непосредствено преди пътуването проверете в сайта  https://www.milanocard.it/ какво включва цената на картата.

Ние избрахме хотел с малко по-отдалечена локация от центъра, но пък разположен точно до метростанция, така че бяхме  само на 20минути с метрото. Това е добър вариант, ако не ви се дават много пари за хотел, а имате карта за неограничено пътуване J Побързахме да се настаним и веднага излязохме, тъй като имахме предварително купени билети за „Тайната вечеря” на Леонардо. Картината е изрисувана на задната страна на столовата в малката кокетна църква Санта Мария Деле Грацие. Трамваят спира точно отпред, а как да стигнете от вашето местоположение до там  може  да проверите на http://giromilano.atm.it/ . Имайте предвид, че ако не си купите билети предварително, на място може и изобщо да не си купите.Опашката е умопомрачителна, влиза се на малки групи с точен брой хора и престоят е ограничен в рамките на 15 минути.Честно казано са напълно достатъчни, тъй като в самата зала друго няма и вътре не може да се снима. Започнах да ровя за билети в сайта https://www.vivaticket.it/ около месец по-рано. Ако на пръв поглед няма билети  за вашите дати  или свободните часове са ви неудобни – не се отчайвате, а следете сайта. Забелязах, че наличността по дни се променя и „изпадат” билети за дни, за които до преди седмица не е имало наличност. Цената на билета е 6,5 евро + 1,5 евро такса за обслужване. Има вариант да си купите билетите по телефона. Трябва да сте на място поне 15 минути по-рано, пише го и на сайта, за да влезете с вашата група. Ще видите една голяяяяма опашка, но след като вече сте си вземи билети идете до входа, където ще ви упътят къде да отидете. Самата църква е със свободен достъп, има си отделен вход и може да се разгледа по всяко време.

Няма да ви разказвам за самата картина, който има интерес към нея така или иначе ще прочете каквото иска да знае. Заслужава ли си да се види? Определено, да! Независимо какъв мотив имате да я посетите (за нас това беше любопитството, което бе събудено у нас от книгите на Дан Браун), наистина си заслужава да отделите 30минути и да видите едно внушително произведение на изкуството.

След „Тайната вечеря” на Леонардо се отправихме към Навигли, където последва една много приятна разходка с корабче (според мен си е просто голяма лодка). За нас, като притежателки на Milanocard  беше безплатна, но дори и да трябва да платите – смятам, че си заслужава 10-те евро. Докато се возите по каналите, капитана разказва от къде минавате и какво виждате. За малко повече от час ще се насладите на традиционна италианска атмосфера и ще разгледате старинната архитектура. Като цяло мога да кажа, че Навигли е приятен район за разходка. Изпълнен е с множество заведения и интересни сгради.

След разходката с лодка дойде време за вечеря. Много характерни за Милано са тъй наречените „аперитиво”. Привечер, в повечето заведения има тематични шведски маси, от които можете да  хапнете, ако си поръчате напитки. Това е добра възможност да опитате различни храни за малко пари. На места цената на тази възможност е фиксирана. В Навигли попаднахме на заведение, в което срещу 10 евро, освен напитка по избор има и неограничена консумация на суши. Нямаше как да не се възползваме 🙂

На следващия ден програмата беше доста динамична. След сутрешното кафе с кроасан на площада пред Дуомото,посетихме Ла Скала, за която си взехме билети с намаление, благодарение на картите, които вече няколко пъти споменах. Когато си купувате билетите попитайте дали в момента не се провежда репетиция, тъй като ако е така, няма да можете да надникнете в самата зала,а само да разгледате музея, а точно тя според мен е „гвоздея на програмата”. При нас беше точно така и добре, че попитахме.Взехме билетите и се върнахме по-късно през деня, за да влезем и разгледаме всичко на спокойствие. На балкончетата, от които можете да надникнете в залата има служители, които следят да не става струпване и пускат по няколко човека, това е доста добре, тъй като можете на спокойствие на усетите атмосферата без да ви бутат и блъскат стотици китайчета.

Голяма част от културните забележителности в Милано са със свободен вход в определени дни от седмицата, по цял ден или след определен час. Проверихме предварително какво може да видим по време на нашето пътуване и се оказа, че  по време на втория ден от нашия престои, след 14ч. може да видим Аквариума и замъка Сфорцеско. ( повече инфо тук – https://www.milanocastello.it )  И двете са чудесни като за без пари. Аквариума не е голям, но ако имате малко дете би му било интересно, замъкът също ще ви хареса, ако си падате по културния туризъм. И понеже така и така стигнахме до Замъка и Аквариума, комбинирахме ги и с изкачване на кулата Бранка (Torre Branca) . Това е една голяма метална кула, разположена в близост до Триумфарната арка в парка Семпионе. Изкачването до върха е с асансьор, става само с придружител и на малки групи. Горе имате точно 6 минути, така че бъдете бързи със снимките. Ще видите Милано от високо, гледката според мен си заслужава. Не сте на открито, гледате и снимате през стъкла, което до някъде е минус, но пък ако има силен  вятър или вали за вас това няма значение. Milanocard ви дава намаление за входния билет.

Замъка, Аквариума, Кулата и Триумфалната арка  са разположени в парка Семпионе, всички на пешеходно разстояние, което ви дава възможност да си запълните половин ден без голямо разкарване насам натам.

В този „безплатен вторник” посетихме и базиликата Sant Ambrogio. За мен беше леко зловеща, въпреки красивия олтар и уникалните мозайки… просто не обичам саркофази 🙂 Ако не можете да отидете във вторник, за да видите базиликата без да плащате, но искате да посетите това място,тъй като то с Milanocard ползвате -50% от цената на билета.

Който е ходил поне веднъж където и да било в Италия знае, че тази страна е истинско кулинарно предизвикателство. Сладолед и паста, паста и сладолед… и така почти до припадък.

Ден 3 – или как почти всичко може да бъде безплатно J

Започнахме с посещение на музея Poldi Pezzoli . С Milanocard го видяхме безплатно, а на мен ми хареса адски много. Изключителна колекция от картини, бижута, мебели и какво ли още не. Заслужава си да се види. Много кокетно и интересно място. На входа има място за багаж, което го прави изключително удобен за разглеждане. Можете да оставите връхните си дрехи  и чанти с покупки, ако имате такива. Прекарахме там почти час и половина, но за мен времето мина неусетно. В Poldi Pezzoli може да видите наистина уникално красиви неща.

Безплатните удоволствия за нас в този ден продължиха с обяд в I Dodici Gatti. Това е италиански ресторант, разположение на покрива на галерия Виторио Емануеле,а всеки ден двама притежатели на Milanocard могат да се възползват от безплатен обяд или вечеря. Дали защото беше дъждовна октомврийска сряда с малко туристи, или просто имахме късмет, успяхме да си направим един буквално безплатен обяд. Историята на ресторанта е много интересна и можете да се запознаете с нея, докато чакате храната си. Опитахме и десертите – всичко беше много вкусно, а обслужването – изключително любезно.

Освен този безплатен вариант за обяд, Milanocard ви дава и безплатен достъп до покрива на Галерията, който иначе би ви струвал 12 евро и ако трябва да го платите, според мен не си заслужава. За да има все пак нещо интересно на покрива освен гледката, са поставени множество табели с информация и рисунки. Гледката, която ще видите от там е сходна с тази, която ще ви се разкрие от покрива на Дуомото, тъй като чисто и просто двата обекта са един срещу друг, та поради тази причина не сметнахме за необходимо да ходим и там, а разгледахме Дуомото само отвътре на следващия ден. Входния билет за Дуомото включва и разглеждане на музея срещу него.

За нас ден 3 приключи с посещението на музея Leonardo 3. Намира се на един от входовете/изходите на Галерията и работи до 22:30ч. , което на мен много ми допадна. Музея е интерактивен и много интересен. Можете да прекарате часове пред екраните в опити за сглобяване на чудатите леонардови изобретения. Изключително място! С Milanocard спестявате до 60% от цената на билета, но за този музей си заслужава да платите и пълната цена.Останах адски впечатлена по колко интересен и модерен начин е представено всичко.

Ден 4 – Дуомото отвътре и време за шопинг.

Въпреки, че минавахме покрай него поне по 5 пъти на ден, чак преди да си тръгнем влязохме да разгледаме отвътре Дуомото. Внушителни размери и 3000 статуи. Може да се снима.

Не забравяйте да се завъртите за късмет върху бика, на пода на Галерията. Ще познаете мястото по много струпани туристи, неадекватно въртящи се във всевъзможни посоки 🙂

Милано не е подходящ само за почитателите на културния туризъм! Обичате да пазарувате? Това е вашето място. Като изключим безумно скъпите маркови магазини в Галерия, където можете да видите чанти на цената на  гарсониера в Обеля, този италиански град ви дава възможност за изключителни модни находки с до 70% намаление. И докато обикаляхме магазините, по между другото минахме да си вземем безплатния ръчно направен панетон, който е включен в екстрите, предоставени от Milanocard. Това е малко, вкусно кексче, което трябва да минете да вземете от една кокетна сладкарница.

На кратко – Милано е чудесна бюджетна дестинация както за чревоугодници любители на културния туризъм, така и за шопинг маниаците. Градския транспорт е изключително добре уреден и редовен. Няма да ви е трудно да се ориентирате и лесно може да стигнете до всяка точка.

Ако искате да си направите една панорамна обиколка на историческите забележителности, то качете се на трамвай 1. Това, което го отличава от останалите е не само маршрута, но и интериора му. Ретро дизайна, дървените пейки, старинните лампи и дъжда ме накараха да се почувствам поне 50 години назад във времето.  Ние се возихме на този трамвай на втория ден, за да стигнем от Ла Скала до парка Семпионе, но аз бих ви препоръчала да го изпробвате още при пристигането си. Освен, че ще се повозите, ще добиете пълна представа за това кое къде се намира, колкото и лошо чувство за ориентация да имате. А най-хубавото е,че може да се возите на него безплатно, ако преди това сте си взели Milanocard.

Ние видяхме Милано през есента, 2 от дните бяха дъждовни, но това по никакъв начин не ни попречи да го разгледаме и да му  се насладим… Всъщност, понякога няма нищо по-хубаво от лошото време 🙂

 

Пламена Драганова“

 

 

1 thought on “Милано-италианският град, събрал в себе си култура, история, кулинария и мода”

  1. Pingback: Евтини самолетни билети за Европа през лятото | flycheaptrips.com

Comments are closed.