La vita e bella! Пиза – слънце, кипариси, вино…

Слънце, кипариси, вино, история, Италия!

Но ако ни попитат за Ренесанса – казваме Тоскана.

 

Погледнете – Тоскана е сърцето на Италия. Тази област е и най-наситената с история и култура, посещава се от повечето от туристите, които кацат на “ботуша”. Няма туристически маршрут по страната, който да пропусне да я посети. Известните по цял свят градове се намират на не повече от 50 км един от друг. Флоренция е не само най-известния град на областта, той е в центъра на цялата тази пица с подправки.

Това ароматно парче от пицата решихме да опитаме през ранното лято на 2015 година – в средата на юни.

Подходихме прагматично. Флоренция е твърде навътре в областта. Тъй като Пиза също влизаше в нашите планове, решихме да кацнем там и да го превърнем в базов лагер за големи и малки отскоци във всички посоки. Освен това беше близо до морето.

Решихме преди да видим Италия, да посетим отново нашите приятели в Германия, отбихме се до  Трир – най-старият град на Германия и след няколко дена, изпълнени с впечатления, полетяхме за Италия. Ползвахме авиокомпанията Rayanair. Излетяхме от Пловдив до летище Frankfurt-Hann, а оттам за Пиза. След час и половина полет над заснежените Алпийски върхове, ваканционното слънце на италианското крайбрежие ни посрещна с усмивка и с приветливото си “бонджорно”.

Летището на Пиза е едно от най-гостоприемните, на които съм бил. То е просто една голяма гара, намираща се на 500 метра от  местната железопътна гара – 20 минути тракане с куфарчетата пешком и си в града. Дори от такси нямахме нужда, защото бяхме резервирали стая в една къща за гости недалеч от гарата при Hotel A Due Passi del Treno – “Няколко крачки от гарата”. Това е един огромен просторен апартамент, от който за нас бе отредена огромната спалня с тераска към вътрешността на комплекса. Разполагахме с две бани и две тоалетни, напълно оборудвана кухня за живеене и приготвяне на храна (хладилник, фурна, газова печка и маса за хранене с тераса за наслаждение). Има и холям хол за обща почивка с телевизор, компютър и седяща мебел. Интернет, разбира се, има – на кабел и ефирен.

Убедил съм се, че за да има смисъл едно пътуване, трябва да разполагате с време.

То е по-важно дори от парите. Щом сте дошли – пари сте заделили. Колко ще похарчите по време на пътуването зависи от вас, но ако нямате достатъчно време да опознаете добре местата, които посещавате – не е работа, както казват. След няколко организирани екскурзии с група и автобус разбрах, че самостоятелно организираното пътуване е това, за което трябва да харчим парите си. При това съвсем не е задължително то да излиза по-скъпо. Всичко е въпрос на организация и на ранна, дори половин година по-рано, резервация на местата за настаняване. Ние посетихме Тоскана през средата на юни, но всичко беше уредено и платено още по време на новогодишните празници. Ползвахме сайта Booking.com. В края на публикацията съм поместил списък с разходите за цялата екскурзия – в Германия и Италия, преценете сами и коментирайте.

 

С мъка гледахме на многобройните автобуси, изсипващи група след група пред входа на манастирския комплекс на Пиза, където те с хипнотичен поглед търсеха да зърнат прословутата камбанария, която ние наричаме “наклонена кула”, защото са им дали едни 2 часа за разглеждане. И те, горките, се мотаят окаяни напред-назад, чудейки се къде по-напред да погледнат, къде да се снимат и на-важното, как да успеят да преплуват морето от азиатски туристи, което залива континента Европа от десетина години насам. Ако въобще успеят да преминат през шумния пазар на всякакви сувенири на паркинга.

Те ще се върнат и ще разказват, че са посетили Италия, били са във Венеция, минали са през Падуа, Пиза, видяли са Рим – охооо! Снимки ще покажат на роднини и приятели … Във “Фейса” ще поместят.

Да, приятели пътешественици, и така може.

Но вие добре ме разбирате – няма как да проникнете в едно място, ако не му отделите достатъчно време. Ние затова отседнахме за една седмица. Не е много, но всеки ден беше отреден за някое направление. Посетихме великолепната Флоренция, разходихме се по уникалната крепостна стена-парк на Лука и нейната ботаническа градина, почувствахме морския бриз край морето на Ливорно с неговите многобройни канали и ни остана време да отделим цял ден на музеите на Пиза.

Да, Пиза не е само наклонената кула!

Между другото, ако се поровите ще разберете, че в Пиза има още няколко наклонени камбанарии, които са строени дори с квадратно сечение. Явно теренът им е песъчлив. Една от тях – на църквата Chiesa di San Michele degli Scalzi е дори с по-голям наклон от известната ни кръгла кула.

Остана ни време да посетим няколко пъти на спокойствие храмовия комплекс, наричан “Площадът на чудесата”, с катедралата Дуомо и наколонената ѝ камбанария. Почетохме книга по хладните сенки на най-старата в Европа ботаническа градина, в която има магнолии на 350 години и огромна Гинко билоба от 1787 година, малка и голяма бамбукова гора. От градината се открива невероятен изглед към храмовия комплекс и кулата, за който малко хора знаят! В ботаническата градина е и знаменитата сграда с мидените черупки, облицована изцяло с морски раковини.

Входът за градината беше 5 евро и може да стоиш цял ден – в жегата това е един стойностен подарък, уверявам ви. Там има много студенти, вършещи своите задания и просто хора, които са дошли далеч от градския туристически шум, четат си книжката или спят. В градината има и едно дърво, което е израстнало в два огромни ствола и пише, че двата заедно са високи, колкото е наклонената кула, някакъв гигантски австралийски вид. Те са по 27 м едното, а кулата е 55 м висока.

Пиза е студентски град. Старият университет привлича млади хора от цял свят. Летните празници и безбройни заведения са пълни с живот, както денем, така и през нощта. През юни се провежда и ежегодния празник по река Арно с множество богато украсени лодки и карнавални празненства. Градската управа се е погрижила да украси бреговете с множество светещи гирлянди, които предават на нощния празник особено настроение. Резервациите за тези дати, разбира се, ще трябва да направите доста рано, защото бързо свършват. Особено тези в множеството хотели покрай реката.

В деня за музеи започнете с музея Свети Матей край реката. Той е галерия за древно и средновековно изкуство. Съхранило е редки оцветени статуи от дърво, които имат меко обаяние, непознато за нас. Също така ценна е колекцията от раннохристиянски икони, както и статуи на Нино и Николо Пизано, Донатело и картини на Гирландайо.

Прехвърляте реката и се потапяте в барока на Синята къща Palazzo Blu – частна колекция на богата фамилия. До нея, отсреща е Palazzo Reale, в двора на който има дори автентични карети от 18 век.

На първия етаж на Синята къща Palazzo Blu има много богат магазин-книжарница за сувенири, откъдето може да си купите ето такива 3D модели. Кафенето до него ни предложи най-доброто кафе, което някога съм опитвал.

Дори да сте задоволили любопитството си и да сте ходили вече в манастирския комплекс “Площадът на чудесата” с кулата, Баптистерията и старото гробище, посетете ги отново надвечер. Лъчите на залязващото слънце правят мрамора да грее и тогава се изявяват най-силно детайлите по драпериите на фасадата на катедралата Дуомо, тоест Дом по български – близко е, нали?

За разходката между сградите или почивка на тревата в сянката не е нужно да купувате билет. Билетите се издават в различна цена, в зависимост от това, кои обекти смятате да посетите. Те са отбелязани на билета и се маркират при продажбата. Ако размислите, ще трябва да си купите отново билет за останалите обекти, които сте пропуснали първия път. Не пропускайте главната катедрала, след 17:00 билетът намаля на 2 евро или дори може да стане безплатен.

За разлика от повечето готически катедрали, тази е дори по-красива отвътре, отколкото отвън. А отвън тя е великолепна! Поради жегата огромната ѝ висока порта стои винаги отворена, но отгоре се спуска една мощна мантия, която спира топлината и светлината минава през нея като през вратите на рая – неописуемо изживяване!

Откъм наклонената кула на катедралата има една изящна желязна порта с множество обемни сцени от библията, непременно ѝ обърнете внимание – великолепно произведение на човешкия гений! Стоях и гледах – минаха десетки хора, вперили поглед пустата му кула и нито един не забеляза врата, а тя е огромна!

Ако ви се чака на опашката, може да се качите и горе на камбанарията, панорамата на града е най-красива в късния следобед. Хората се качват на малки групи, защото вътрешната вита стълба може да накара някои хора да се почувстват некомфортно.

Баптистерията е овално куполно съоръжение, в което се извършват кръщенета. Та е интересна по-скоро отвън, отколкото отвътре. Е, имала акустика – акустика има и на Чудните мостове в Родопите.

Дойде време да посетим Флоренция.

Поне три дена отделете на Флоренция. Дори е добре да отседнете там специално за тази цел. Ние решихме да отделим един ден, за да си изпълним програмата за това пътуване, която включваше и други места. За тях по-късно.

Влакът е най-удобният и сигурен транспорт в Италия. Влаковете са редовни, чисти и с много добро разписание. Билетът до Флоренция ни струваше по 8 евро на човек, а с обратен малко по-евтино  -14 евро. Уговаряме се още отсега – не помня съвсем цените и затова няма да им обръщам много внимание, но не намерих обекти, за които цената да е неадекватно висока.

И така – тръгваме за Флоренция! Ура, чакат ни велики дела!

Но за Флоренция – в следващия ни репортаж. До скоро, приятели.

Пламен Иванов Кочев

 

Това е разходът ни за човек за цялото пътуване, без разходите за музеите и други посещения.

ОБЩО БЕЗ ВХ. БИЛЕТИ = 1130 лв

ТАКСИ ДО ЛЕТИЩЕ ПД – 10лв

САМОЛЕТИ – 230лв

ХОТЕЛ ГЕРМАНИЯ – 200лв

ХОТЕЛ ИТАЛИЯ – 350лв

ВЛАК ДО ТРИР – 60лв

ВЛАК ДО ФЛОРЕНЦИЯ и обратно – 25лв

ВЛАК ДО ЛУКА и обратно – 15лв

ВЛАК ДО ЛИВОРНО и обратно – 20лв

ТУРИСТИЧЕСКА ТАКСА ИТАЛИЯ – 7х3=20 лв

ХРАНА средно – 10 дена по 20=200лв (пазарувахме си храната в супермаркетите и си я готвехме в къщи)

ВХОДНИ БИЛЕТИ

ПИЗА:

Двора на чудесата – дуомо + баптистерио – 6 EUR, кулата – 15 EUR (посещава се при определени от управата на музея условия – може да се окаже, че сте в Пиза и не можете да се качите на кулата).

ФЛОРЕНЦИЯ:

Купола на Дуомо – 6 EUR (раб. време 9.00-19.30ч., събота 8.30-17.00ч. (затворен в неделя);

Баптистерио на Дуомо – 3 EUR (раб. време 14.00-19.00ч.);

Параклис на Медичите „Сан Лоренцо“- 6,50 EUR (раб. време 8.50-18ч., неделя 8.30-13.50ч. (затворен в понеделник);

Галерия Уфици – 6,50 EUR (при временни експозиции, таксата за вход се увеличава) – раб. време 8.30-19.00ч., 8.30-18.00ч. неделя, почивен ден понеделник;

Галерия Академия – 6,50 EUR (раб. време 8.15-18.50ч., затворена в понеделник);

Двореца Пити – Галерия Палатина и апартаменти реали – 11,50 EUR (раб.време 8.15-18.30., затворен в понеделник);

Двореца Векио – 6 EUR (раб. време 9-19.00ч., четвъртък 9-14.00ч);

Къща-музей Данте – 4 EUR (затворена в понеделник и четвъртък),

Църква-пантеон Санта Кроче – 5 EUR,

Къща – музей Микеланджело – 6.50 EUR – раб. време 9.30-14.00ч., (затворена във вторник).