Виктор: Пътешественик е човек, който се чувства по-добре когато е на път, отколкото ако е пуснал корени на едно място

#ИнтервюсПътешественик

Пътуването е страст, емоция и начин на живот. За много хора пътуването дава истински смисъл на живота. И ако мислите, че това е възможно само за чужденци, в нашите Интервюта с пътешественици ще ви покажем как българи пътуват по цял свят и събират преживявания, които никога няма да забравят!

Първият ни гост се казва Виктор Кузев. Той е архитект, който в свободното си време прави музика и рисува. Не е турист, а пътешественик – човек, който наблюдава и изследва, слива се с местните и се наслаждава на всяко място и на всеки момент. Чуйте и вижте къде е бил, къде иска да отиде и за какво мечтае от него самия:

FlyCheapTrips-Viktor Kuzev

 1. Представи се накратко – Как се казваш, с какво се занимаваш?
  Казвам се Виктор и се занимавам предимно със създаване на сгради, мостове и музика.
 2. Как се роди любовта ти към пътуването?
  Вероятно се е родила заедно с мен. Мога да я проследя назад до 90те години когато обичах да гледам по телевизията предаването „Атлас“ и си представях как един ден ще отида да видя на живо тези места.
 3. Какво ти дава пътуването по света?
  Дава най-вече по-широк обхват на погледа към живота. Познанства, места, хора, култура, време за размисъл. Душевни забавления. Нови случки.
 4. Разкажи ни най-щурата си история по време на път?
  Чак щури неща не знам дали са се случвали. Но е имало препятствия:
  оказвал съм се без подслон над главата, отменяли са влак на който съм разчитал, за да стигна някъде, сблъсквал съм се с агресивни, пияни спътници в самолет. Имало е и необичайни запознанства с хора.
 5. Какво за теб означава да бъдеш пътешественик?
  За мен пътешественик е човек, който се чувства по-добре когато е на път, отколкото ако е пуснал корени на едно място. Пътешественик е човек който пътува от място на място продължително време. Аз лично не влизам в собственото си определение за пътешественик все още.
 6. Скъпо ли е да пътуваш и може ли всеки да си го позволи?
  Мисля, че в днешно време пътуването е по-лесно от когато и да било. Билетите са по-евтини, няма визи за Европа. Зависи за какво пътуване става въпрос – не всеки може да си позволи да обикаля Южна Америка например. Но пътувания за уикенда до по-близки дестинации определено са станали по-популярни тоест повече хора могат да си ги позволят.
 7. Как планираш бюджета и работата си така, че да можеш да приключенстваш по непознати земи?
  Използвам почивките от работа за пътуване, а бюджета го планирам грубо – вадя първо парите за транспорт след това нощувки грубо. Понякога проверявам стандарта на живот на различните места в един сайт в интернет – там могат да се види сравнение на цените на едни и същи неща навсякъде по света. Хубаво е да имаш и резерв в случай на непредвидени обстоятелства, които поне съдейки от моя опит изникват – може би поради недостатъчно планиране.
  (ТУК ще намерите и калкулатор за стандарта на живот, препоръчан от Виктор)
 8. Как планираш всяко пътуване?
  Опитвам се да планирам възможно най-малко и да имам максимална гъвкавост, така че да си сменя дестинацията в последния момент. Не обичам да планирам забавленията, само работата.FlyCheapTrips-Viktor Kuzev
 1. Как преживяваш и опознаваш всяко ново място? Какъв е твоят стил на пътуване?
  Обичам да се разхождам по малките улички в старите части на града. И да седна на някое малко кафене, откъдето да наблюдавам динамиката на улицата – какво правят хората. Като цяло избягвам да влизам в музеи и други популярни туристически обекти, освен ако не е нещо което предварително съм искал да видя.
  Идеалния вариант за мен би бил да направя първо обзорно пътуване – по ден два на всяко място. След това си казвам „Ок, тук бих поживял за няколко месеца“ или пък „Ок видях го това място дай да видим следващото“.
 2. Кои дестинации са в твоя ТОП 5 списък за посещение?
  Южна Америка, най-вече Аржентина
  Сокотра
  Капе Верде
  Реюнион
 3. Какъв съвет ще дадеш на хората, които искат да пътуват, но все още смятат, че е скъпо или не са сигурни от къде да започнат?
  Зависи колко искаш да пътуваш. И къде. Ако наистина много искаш да отидеш на някое конкретно място – проучваш всичко. Цени на билети, спане, стандарт. Теглиш чертата и смяташ как да събереш конкретната сума и да си освободиш съответното време. Ако искаш да останеш повече там, трябва да помислиш и как би могъл да се издържат от там.
 4. Защо хората трябва да пътуват?
  Хората не трябва да пътуват, ако не изпитват нуждата от пътуване.
  Но ако вечер си мислиш колко хубаво би било да събереш багажа и да отидеш някъде няма да е лошо да почнеш да го правиш.
  Веднъж почнеш ли, обаче,  ти се отварят очите и искаш още. Така че внимавайте 🙂

А ето и и няколко снимки от пътуванията, които Виктор сподели с нас 🙂

Амстердам

FlyCheapTrips-Viktor Kuzev

FlyCheapTrips-Viktor Kuzev

Франция

FlyCheapTrips-Viktor Kuzev

FlyCheapTrips-Viktor Kuzev

FlyCheapTrips-Viktor Kuzev

FlyCheapTrips-Viktor Kuzev

Сан Себастиан

FlyCheapTrips-Viktor Kuzev

Памплона

FlyCheapTrips-Viktor Kuzev

FlyCheapTrips-Viktor Kuzev

Фигерас – музея на Салвадор Дали

FlyCheapTrips-Viktor Kuzev

FlyCheapTrips-Viktor Kuzev

FlyCheapTrips-Viktor Kuzev

Барселона

FlyCheapTrips-Viktor Kuzev

FlyCheapTrips-Viktor Kuzev

…и няколко случайни 🙂

FlyCheapTrips-Viktor Kuzev

FlyCheapTrips-Viktor Kuzev

FlyCheapTrips-Viktor Kuzev

Ако и ти искаш да пътуваш по света и да колекционираш спомени и преживявания, избери най-удобния за теб абонамент във FlyCheapTrips – с нас ще СПЕСТИШ стотици евро от самолетни билети, които можеш да инвестираш в още приключения!

Разгледай абонаментите ТУК>>