Непознатата Белгия

Здравейте скъпи приятели

и добре дошли на новите ни „пътници“ във вуртуалния ни самолет.

Днешният полет на Fly Cheap Trips ще ни отведе в Белгия, но не в Брюксел, а в  няколко малки градчета. Чаровни малки кътчета, малко известни у нас.

Чували ли сте за карнавала в Бенш, който се провежда в периода на Пепеляна сряда, известна при нас като Сирни заговезни? Е, и аз не бях чувала за него, но определено ме впечатли и си заслужава вашето внимание. Винаги съм пренебрегвала Белгия и съм я свързвала само с Брюксел и Европейския съюз, а в същност е супер интересно място и никак не  скъпо:)

Хайде да започваме, настанихте ли се удобно, затегнахте ли коланите, излитамееее:)

И така 2018г, Карнавалът се пада от 11 до 13 Февруари, а както знаем има супер полети на Wizz Air и Ryan Air до Charleroi и ви предлагам да вземем полета на Wizz Air на 10 Февруари в 0545-0740, а на връщане на 14 Февруари в 1655-2035 да ползваме Ryan Air. Цената на билета към днешна дата с включен 10 кг ръчен багаж ще ни излезе 27 евро. Оставям ви сами да си го видите в сайтовете на двете авиокомпании. Аз избирам за моето пътуване 5 дена да обикалям Белгия и няма да посетя само карнавала, а и още чудни местенца:)

Разбира се, ако вие нямате моето свободно време за вас е полета петък-понеделник 10-12Февруари 2018 за 40 евро с включен 10кг ръчен багаж

Избирам да спиме в центъра на Charleroi и това да бъде изходния ни пункт за нашата малка белгийска екскурзия. От летището на 20 мин има автобус до гарата на града, който струва 4 евро на посока. Ще ползваме него, за да се доберем до апартамента, който съм избрала да ползваме за престоя ни.

Цената за 4 нощувки за двама е 152 евро. Ако още не сте ползвали AirBnb е хубаво да си избирате апартаменти с удобно за вас време на настаняване. Спазарете се наемодателите да ви посрещнат, когато пристигате още, а не да чакате до 15ч., когато обикновено приемат хотелите:)

За да стигнем до Бенш ще ползваме влака от гарата, който за 30 мин ще ни отведе до градчето, цената на еднопосочния билет е 5 евро. Него ще вземем на 13 Февруари, когато е епогея на празника:)

Нетърпеливи ли сте да ви разкажа за карнавала, е хайде:)

В карнавала участват целия  град и дава препитание на много хора. Подготовката за карнавалното шествие започва няколко месеца по-рано. Шият се костюми, подготвя се хореографията. Отделните групи подготвят своите герои – от историята, приказките или анимацията. Това е мъжки празник – маскираните жени са сред публиката, но не и в шествието.

Централна фигура в карнавалните шествия са т. нар. Жильс – шутове, смешници, глупаци. Те са повече от 1000, от 3-годишни момчета до възрастни мъже. Освен по пол има  има и още едно условие за участие,  трябва да си живял поне 5 г. в Бенш, за да  имаш възможността да те изберат сред жильс. Честта да ти бъде позволено да влезеш в тази група се пада на старейшините в града. Участието им е през последния ден на карнавала, като от 4 часа сутринта до късна вечер те танцуват под звуците на традиционна музика и плашат злите духове с накачени по кръста хлопки  и снопчета дървени пръчки.

Жильс са облечени в жълто-червено-черни, цветовете на белгийското знаме, ленени костюми, украсени с различни знаци. Гърбът е натъпкан със слама, за да изглежда  фигурата прегърбена. Дантелената яка и бялата шапка са характерни за облеклото. Обути са с дървени обувки.

Участниците носят специални бели восъчни маски , които следобед свалят. Те носят кошници с портокали с червена сърцевина, с които замерят публиката за здраве. Обида е да хвърлиш дара на жильс обратно към тях. Един от символите на каранавала е мимозата и гостите и участниците в шествието често са закичени с цветове й.

 

Следващото ми предложение към вас е Льовен, градът на студентите.

За да стигнем до него, трябва да минем през Централната гара в Брюксел и всичко би ни отнело около 1ч. и 30мин. в посока

Градът се състои от 90 хил. жители, като повече от половината са студенти. През 15 век той става много известен с откриването на най-големия и най-стария университет в района на Бенелюкс – Католически университет Льовен . Тук се намира пивоварната на бирата „Стела Артоа“, а в самия град могат да се опитат повече от 2000 вида бира. Студентите в Льовен са повече от половината от населението на целия град и животът кипи 24 часа в денонощието. Готическата архитектура на града е запазена. Между старинните сгради постоянно минават младежи с колела, бързащи за лекции.  Множеството студенти създават много весела и приятелска атмосфера в града. Когато е топло, от заведенията изваждат маси и столове навън и по улиците и площадите е пълно с хора, пиещи белгийска бира. 


Едни от най-забележителните места в града са кметсвото, което изцяло се състои от малки детайлни скулптури по цялата фасада, все едно е  от пясъчен часовник,  църквата “Св. Петър” от 15 век също е построена в типичния за града готически стил, а грандиозната сграда на университетската библиотека е наистина впечатляваща.

Градът е много уютен, а множеството младежи, които се разхождат по улиците, му придава още по-голям чар. Заведенията са далеч в центъра на града на известния площад „Оде Маркт“,изключително интересен и колоритен площад. Представлява правоъгълник, заобиколен отвсякъде от сгради, чиито партерни етажи са направени на клубове и дискотеки. Така в рамките на този правоъгълник могат да се видят над 40 дискотеки, наредени една до друга. Входовете на дискотеките са безплатни и за една вечер, ако имаш сили, можеш да посетиш повече от пет. Има дискотеки за всеки вкус – с метъл музика, с реге, с диско, с ретро, джаз. Всички пият най-често бира „Стела Артоа“, защото заради пивоварната наблизо тя е най-евтина. Обичайната бира за момичетата пък е сладката плодова бира „Криг“, която се продава с вкус на череша, малина и ябълка.
Вечер „Оде Маркт“ е силно осветен от диско прожекторите на клубовете. 

За Брюж, Гент, Антверпен, Ватерло няма да ви разказвам нищо. Защото можете много материал да намерите, а и са доста полулярни при нас:) Разбира се в зимното си кратко приключение до Белгия не пропускайте и Брюксел.

Както знаете самолетни билети до Брюксел на супер цени могат да се намерят по всяко време на годината, за това ви предлагам да  отскочите и през пролетта до там, за да се насладим на една цветна феерия, която може да намерите в периода 6 Април-6 Май в замъка Groot Bijgardeen. Намира се на 7 км от Брюксел и се стига лесно  до него с влака от гарата за 20 мин. Замъкът не е отворен за посещения, но и той не е толкова интересен колкото 14 хектара цветни гратини. Цената на входния билет е 14 евро и е отворено всеки ден от 10ч. до  18ч.

Надявам се моят кратък прочит на Белгия и малко известните му места за нас  да ви е допаднал и да ви даде повод да организирате вашето кратко бягство от ежеденевието.

Ще ви очаква отново на крилете на Fly Cheap Trips

Ваша Оля