„Малта – бисерът на Средиземно море“ през очите на Плами

Чудите се за някоя все още не толкова масова за нас българите дестинация, подходящата за посещение почти целогодишно…при това с малък бюджет….Е, не се чудете повече – Малта е верният отговор!

Този на пръв поглед малък остров ще ви хареса, независимо от това какви интереси имате 🙂 В Малта има тоооолкова много история на едно място, лазурно синьо море, красиви скали и вкусна храна.

За мен основното и предимство като дестинация е, че има изгодни самолетни билети до там (ако сте малко по-съобразителни, може да се сдобиете със супер евтини самолетни билети, на цена, както обичам да казвам – близка до подарък, тъй като wizz аir имат редовна линия до острова). Друго не маловажно  за мен предимство е ,че Малта е страна членка на ЕС, от което произтичат редица улеснения за нас, като например това, че се пътува само с лична карта и дългите телефонни разговори или ползването на мобилен интернет няма да ви бръкнат в джоба.

Имах удоволствието на посетя Малта в средата на горещото лято 2017. Прекарах една слънчева седмица в края на юли и началото на август. Причината да се спра на  Малта бяха точно изгодните самолетни билети. Пътувахме за около 70лв. на човек, с полет от София на wizz air.

Първоначалният замисъл беше да отидем на море, но чак след като купих билетите и се поинтересувах какво точно има в Малта ми стана ясно, че този китен остров е всичко друго, но не и перфектната дестинация за море. Не, че не става – напротив, посетихме страхотни плажове, но островът е основно каменист и  ще ви се наложи да пътувате ежедневно до плажа, ако ви  се тича по пясък, а не по камъни. Разбира се, в това няма никаква драма, тъй като разстоянията не са големи, а градския транспорт е добре организиран.

Първото нещо, което направихме,  след кацането си в  Малта беше да си купя карта за пътуване още на летището. Повече за транспорта можете да научите от тук – https://www.publictransport.com.mt/en/bus-card-and-ticketing . Накратко, само срещу 21 евро имате възможност да ползвате неограничено градския транспорт (включително и градския автобус до летището) не само на целият остров, но и на остров Гозо. Не са включени корабчетата до Гозо, а само наземния транспорт.

Умишлено не бях букнала директен трансфер, тъй като исках да се придвижим до хотела ни с обществения транспорт, като по този начин разгледаме максимално много предварително. Тази идея има и плюсове и минуси. Основен минус е времето – определено с градския транспорт, достигането до хотела се осъществява значително по-бавно, поради множеството спирки, но пък аз обичам да разглеждам и за мен  беше интересно да мина, макар и транзитно през толкова много градчета. Около час и половина си минаха направо неусетно, защото дистанцията между отделните населени места е много кратка и почти през цялото време има какво да се гледа през прозореца.

След обстойно проучване на плажовете, които така или иначе не са много, за мен като основни фаворити се очертаха Golden bay, Għajn Tuffieħa и Mellieħa Bay / Għadira . Най-удобно беше да резервирам хотел в Buġibba/Qawra . С автобус 223 или 225 се озовавате на Golden bay за по-малко от 30мин, а пътя до Mellieħa Bay от Buġibba/Qawra с автобуси 221 или 222 е малко повече от 30мин. Тези плажове са пясъчни, с широка плажна ивица и изключително чисти. Интересното е, че колкото и хора да има – не ти се струва пренаселено. Golden bay и Għajn Tuffieħa са отдалечени, няма нищо покрай тях, освен няколко хотела и заведение на хранене, за това и посетителите не са чак толкова, колкото на Mellieħa Bay, но пък на Mellieħa Bay морето е много плитко и то до доста навътре. Можете да лежите на пясъка, или срещу 13-15 евро да разполагате с 2 шезлонга и чадър. На Għajn Tuffieħa има и опция да си вземете само чадър за 5 евро. По време на моя едноседмичен престой, морето беше бурно само през първият ден, след това почти нямаше вълни:)

Тъй като  Малта е остров, заради вятъра, температурите се усещат по друг начин. При 30+ градуса лично аз се чувствах чудесно, дори не вярвах, че е толкова, докато не поизгорях малко…. Толкова за плажовете – чисти, удобни и достатъчно големи са, но ако мислите само да почивате, а не да се поразходите и из историческите места, то по-добре изберете друга дестинация. Хубаво е, но определено не е „уау” и не бих се „разходила” до Малта само заради тези плажове.

Честно казано ако решите да обикаляте  из Малта, както бях си наумила и аз, няма голямо значение къде ще отседнете, просто проверете колко ще пътувате до местата, които ви интересуват. От сайта с информация за транспорта може да изтеглите и мобилно приложение, с което в реално време според местоположението си, може да следите какви автобуси минават и на къде отиват! Изключително удобно е и работи вярно 🙂

Ходенето на плаж беше съчетано с голяма доза културен туризъм. Хубавото на Малта е, че в почти всяко градче има нещо интересно, а разстоянията са достатъчно кратки, за да не ви натоварва пътуването.

Няма да ви занимавам с исторически факти и обстоятелства, според нивото на своята любознателност всеки може и сам да разбере детайли за местата, които ги вълнуват:)

Моят престой в Малта бе подреден така – Mdina, Rabat, Marsaxlokk, Valletta, Mosta, Mellieħa , Anchor Bay , Għajn Tuffieħa , Bugibba , Popeye Village.

Накратко за всяка една локация:

Mdina или иначе казано „тихия град” в старата столица на Малта. Аз се влюбих в това място. Има една магична тайнственост из всички тези улички, вплетени като лабиринт, обгърнати от масивни крепостни стени. Разглеждането ни отне приблизително 2 часа, тъй като се спирах да снимам всяка втора врата и брава. Да, точно така:) В Мдина ще видите много интересни брави!

„Гвоздеят на програмата” е катедралата Свети Павел, чийто под се състои от надгробните плочи на рицари. Цветната  мозайка от гербове и символи определено впечатлява. Имахме късмета да попаднем в църквата по време на служба, докато хор от симпатични малтийски дечица пее, а това за мен си беше въздействащо преживяване.

Гледката, която се разкрива към околностите на Мдина също е впечатляваща, тъй като крепостния град е на високо. Любопитен факт е, че в Мдина се снимани сцени от популярния Game of Thrones . Аз не го следя  и не се впечатлих от това, но беше доста забавно да гледам  как групи ентусиазирани младежи размахват карта с обозначени местоположения на снимачни локации и се мъчат да пресъздават вероятно определени сцени, извършвайки  нелепи движения.

Препоръчвам ви да разгледате Rabat с туристическо влакче. По този начин разгледахме и Валета. Мога да кажа, че съм изключително доволна от това преживяване, тъй като само срещу 5 евро се виждат най-емблематичните места.Освен това, човек придобива чувство за ориентация кое къде и на каква дистанция се намира, което прави пешеходната обиколка след това доста по-целеустремена. Повече информация за тура с влакчето може да намерите тук – http://maltafuntrains.webs.com/tours .  Пак ще го препоръчам с две ръце 🙂

За разглеждането на Мдина и Рабат според мен  е достатъчно да отделите около половин ден, ако не се задълбочавате много. Ако обаче искате да посетите  Криптата на Света Агата, катакомбите на Св. Павел, Катедралата Св. Павел и музеят на Римските антики, построен върху останките на стара римска вила в Рабат ще ви отнеме цял ден.

Marsaxlokk е най-далечната точка, до която пътувахме. Общо взето ни отне повече време да отидем и да се върнем, отколкото престоят в самият град.Все пак мисля, че си заслужава. Marsaxlokk е рибарско селище.Там ще видите толкова характерните за Малта синьо-жълти рибарски лодки. Те всъщност са основната атракция.

 

Туристически поток е съсредоточен около пристанището. Подходящо  е  за кратка разходка и обяд. Освен лодките, ще видите и сравнително голяма църква, с непосредствена близост до крайбрежната алея. Ние се поразходихме, поснимахме и обядвахме. Веднъж седмично в Marsaxlokk има пазар, който до колкото разбрах е доста интересен, но не можахме да си синхронизираме програмата така, че да го посетим. Няма абсолютно нищо друго за разглеждане. Дори попитахме в туристическия информационен център „Само това ли е?” Любезен чичо, леко притеснен ни обясни, че да – само това е (лодките и църквата), но пък има добри ресторанти… Е, прав беше 🙂 Ако искате да опитате пресни морски дарове, приготвени според местните рецепти – Marsaxlokk е мястото.

Valletta е столицата на Малта. Посетихме я предпоследния ден от престоя. Отново първо бе разгледана с туристическото влакче, а след това пеша се върнахме до местата, които ни направиха впечатление по време на обиколката. Хубавото на тези влакчета, освен, че возят е, че през цялото време чувате от къде минавате и какво виждате. Макар и малка, Валета е събрала в себе си страшно много история и интересни музеи – може да посетите археологическия музей или този на изящните изкуства, оръжейната палата, военният музей… или пък музеят на играчките, който е на цееееели 3 етажа.  Тъй като аз някак си бях в доста лежерно настроение, се отправихме директно към Градините Барака, разделени на горна и долна част. Гледката , която се открива от тях към пристанището и отсрещните градове е страхотна.

Mosta е малък град, разположен съвсем близко до Buġibba. Отидохме до там само за да разгледаме Ротондата. Освен, че външно е много красива, а вътре просторна, си заслужава да я посетите и защото е свързана  със събитие, което си е направо чудо. По време на бомбардировка в Ротондата пада 200 килограмова бомба през април 1942г, макар да се удря  в стените не избухва. Други две бомби също падат пред църквата, но не причиняват никакви щети. Това си е истинско чудо, тъй като храма е бил пълен с хора. Макет на бомбата може да се види и днес. Аз очаквах да е в средата на Ротондата например или друго централно място, а тя се оказа в съвсем различно помещение. Попитайте и ще ви ориентират. Честно казано си я представях по-голяма и бях леко разочарована, но пак бих отишла да я видя J В Моста друго интересно няма. Отне ни час време да отидем, разгледаме и приберем.

Мястото, където най-много исках да отида още от преди да заминем е селото на Попай Моряка. То всъщност е декор на игралния филм, построено е специално заради него,а днес е превърнато в развлекателен център. Лошото е,че се намира на средата на нищото (грубо казано) и транспорта до там е малко по-сложен. Трябва да хванете автобус до Мелиха и от там да се прикачите на автобус 101, който ще ви отведе точно до селото. Повече информация как да се придвижите до там, според това къде сте отседнали може да намерите в официалния им сайт – https://popeyemalta.com/contact.html . За 15 евро вход получавате картичка, возене с лодка, възможността да се снимате на всичките около 20 цветни къщички, както и да ги разгледате отвътре, при добро желание може да се включите в забавните занимания/игри организирани от Попай и Олив. Ако не мислите да ползвате плажа всичко това ще ви отнеме около час, но според мен не беше рентабилно  да се разминем само с това, та прекарахме в селото целият ден, излежавайки се на удобните шезлонги. Пясък няма, изградени са дървени платформи и се влиза директно в морето, но както е много плитко, след това рязко става дълбоко. За ентусиастите има  различни надуваеми съоръжения във водата (аз не мога да плувам и не стигнах до там) .Хубавото е, че има обособен детски кът за игра с басейн на края на уличката с къщичките, без достъп до морето, тъй като е на високо, което прави мястото за плаж долу на брега изключително спокойно за възрастни хора.

На територията на комплекса има 2 заведения за хранене. Ние посетихме ресторанта, който е в началото, преди стълбите към зоната за плаж. Там можете да опитате наистина уникални бургери на цена от 15 до 20 евро, но пък месото наистина е страшно вкусно.

Ако разгледате малко по-внимателно картата на Малта, ще ви направи впечатление, че е осеяна от множество малки селца и градчета, които особено по крайбрежието се преливат едно в друго. Къде ще изберете да се настаните зависи изцяло от вашите предпочитания, зависи по кое време на годината и с каква цел посещавате страната 🙂

Масово по-младите хора избират да отседнат в Sliema ,а ако са истински парти професионалисти се ориентират към Paceville. Аз избрах Buġibba заради близостта до плажовете и изгодните оферти за настаняване. Иначе не е нищо особено. По-подходящ е за хора с деца или любители на спокойните разходки и вечери край брега на морето (като мен). Освен в обиколки на дългата крайбрежна алея, можете да оползотворите малко време в разглеждане на аквариума, разположен в Buġibba. Не е нещо мащабно или забележително, но би било интересно за хора с дечица.

Отчитам като грешка резервирането на хотел на база нощувка, закуска и вечеря. Това си е чиста загуба на страхотни възможности за кулинарни приключения . Малтийската кухня много ми допадна, а при наличие на вечеря и в хотела… чисто физически нямах възможност да и  се насладя изцяло. Смятам, че храната би се харесала на всеки, тъй като доста се доближава до италианската кухня, а малтийските тестени изделия много приличат на нашенските банички (всъщност малтийската баница беше последното нещо, което си взехме за хапване преди полета).

Ако изберете при пристигането си да се придвижите до хотела с градския транспорт (както избрах аз), то за връщането ви съветвам да се доверите на организиран трансфер, просто за да сте спокойни. Аз не го направих и бях леко изтръпнала, след като автобуса се забави повече от час, имахме невероятен късмет, че полета ни също закъсня с толкова и в крайна сметка всичко свърши добре, но риск нещо да се обърка винаги има, така че имайте едно на ум.

Малта е страхотна, не само от културно-историческа гледна точка, но и с природните си дадености. Ако сте любители на красивите пейзажи, то задължително трябва да видите Синята лагуна и остров Гозо. Ако изберете някоя от множеството оферти за обиколки с корабче по крайбрежието ще успеете да разгледате малтийската природа в пълния и блясък, въпреки че  Лазурният прозорец вече го няма.

Докато се разхождате по магазини и заведения няма как да не забележите колко много наши сънародници работят на острова. Възползвайте се от това:) Разговаряйки с няколко българки успяхме да получим доста ценни съвети, относно приятни заведения за хранене (това ни интересуваше) .

Ако не държите да ходите на плаж, можете да посетите Малта почти по всяко време на годината и  да си изкарате страхотно. От ранна пролет, та чак до ноември няма проблем да се разхождате сравнително леко облечени.Все пак имайте едно на ум, че отивате на остров и времето почти винаги  е ветровито.

Вземете доброто си настроение и задължително инсталирайте приложението за обществения транспорт – друго не ви трябва!Дори и без сериозна предварителна подготовка ще видите много интересни места 🙂 Можете да останете само няколко дни, разглеждайки само основните топ туристически локации като Валета и Мдина, но си заслужава да отделите и повече време (около седмица) за да усетите изцяло островът на рицарите! Колкото и време да прецените, че сте склонни да отделите на тази малка, но удивителна страна –  няма да съжалявате!

Поздрави,

Пламена Драганова

1 thought on “„Малта – бисерът на Средиземно море“ през очите на Плами”

  1. Pingback: Евтини самолетни билети за Европа през лятото | flycheaptrips.com

Comments are closed.