Обиколи 5 европейски държави с билети за 118 евро

Здравейте приятели:)

Добре дошли на всички на борда на Fly Cheap Trips.

Отдавна ми се искаше да ви предложа един маршрут, който включва Прага, Будапеща и Виена с удобни полети от България. Надявам се да се възползвате от него.

Дано да сте се настанили удобно, защото ще е дългичко за четене🙂  Ще ви запозная с необичайни местенца, дано ви допаднат и вас. Хайдеее излитамеее:)

Това са примерни дати, които вие можете да смените по всяко време на годината, но ще ви даде представа как да завъртите най-евтино и удобно маршрута. Когато четете този материал, цените вероятно ще са различни.

И така както и да го смятате, най-евтино да стигнете от София до Прага е да летите през Милано.
А и защо да не останете 2 дни в Италия:) и от там да заминете за Прага.

София- Милано – Прага  20 май- 22 май 

За повечето от вaс Бергамо е малко летище край Милано, на което кацат повечето ниско тарифни превозвача и място, от което се качвате на автобуса, за да стигнете до големия град:)  Но повярвайте ми, ако сте ходили вече в Милано, останете в Бергамо. Той е малък симпатичен град, който си заслужава вашето внимание. Отделете му един или два дни и няма да съжалявате. Толкова имаме и ние по нашия виртуален тур:)

Градът се дели на Горен и Долен Бергамо. Горния град е запазил очарованието на старите времена и за да стигнете до него ползвайте въжената железница (фуникульор), гледките докато се изкачвате ще ви очароват. Пиаца Векия е центъра на старата част на града. Задължително седнете в някое кафе и просто  се насладете на сградите от Средновековието и Ренесанса, докато пийвате едно италианко късо еспресо или похапвате някое gelato:)

Купете си задължително Bergamo Card за два дни 15 евро, за да ползвате доста благинки на града:)

Разбира се тази комбинация с полети до Прага през Милано, можете да направите и
от Варна на дати 22 Май- 24 Май или пък
от Бургас до Прага по познатата схема на дати 21 Май- 23 Май
 

Е хайде добрахме се до Прага. Колко от вас са я посещавали?

За мен Прага е място, на което можеш да се връщаш отново и отново и никога няма да ти е скучно. Лично аз много добре се чувствам там, сигурно и вие ще го усетите така, но днес ще ви изненадам. Ще оставя на вас да задълбаете  в забележителностите на града.

А аз  ще ви разходя около града и малко по нататък де:) Ще отксочим за един ден до  Чески Крумлов на 150 км от Прага. Чески Крумлов е оживено, космополитно градче в Южнобохемски край на Чехия,  с уникална атмосфера и е заобиколено от невероятна природа. Градът изглежда доста живописно отвисоко, благодарение на криволичещата, и минаваща през него река Вълтава.

Разхождайки се из тесните калдъръмени улици, може да намерите изложби на световни известни творци, или да попаднете на музикален фестивал или театрална постановка. Градът е част от историческото наследство на ЮНЕСКО. В центъра му има над 300 защитени къщи. Тук се намират най-старият бароков театър в света и втория по големина замък в Чехия. Изкуството и културата са навсякъде:)

В Чески Крумлов се организират и много фестивали. Най-известния от тях е фестивалът на розата. Той се празнува по време на лятното слънцестоене през юни. Центърът на града се разчиства от коли и трафик и се превръща в средновековен град със занаячтчии, художници, музиканти и местни хора, облечени в подходящи за средновековието дрехи.

Продължаваме за Будапеща на 24 май 

Ако посетите Будапеща, не пропускайте да дойдете до Гьодьольо!

До малкото градче се стига за около 40 минути с градския транспорт. Намира се на около 30 км източно от Будапеща. Гьодьольо още през 18-ти век е завладяло сърцето на благородници, а по-късно Кралският дворец, построен тук сред огромен парк, е любимо място на австрийскта императрица Сиси.

Главната атракция на града Гьодьольо са бароковия дворец, паркът и ботаническата градина.
Кралският дворец датира от 1740 година. Тя е най-голямата барокова постройка в Унгария и е втората по големина в света след Версайския дворец. Може да разгледате автентично обзаведени помещения от двореца, постоянна сбирка от произведения на изобразителното изкуство, както и различни гостуващи изложби. Тук често се провеждат театрални и оперни постановки и различни музикални събития. А паркът пък е обявен за природен резерват заради множеството редки растения в него.

На 26 Май вземете авотобуса от Будапеща за Виена от ТУК за 9 евро и
Моят страничен прочит на обичайното във Виена се намира в парка на Двореца Шонбрун – най-старият зоопарк в света. През 2002.  чества 250  годишен юбилей. Инициатор на създаването на зоопарка е император Франц I. Първоначално зоопарка представлявал голям павилион за имперски закуски с 13 кръгово разположени около него клетки с животни и е бил с безплатен вход. Йозеф II организира няколко експедиции в Африка и Америка за попълване на колекцията му. Докаран е първият жираф, което се превръща в грандиозно събитие за цяла Виена. По-късно се ражда първият в света слон в неволя. Двете световни войни обаче нанасят сериозни щети на зоопарка и броят на животните намалява значително. През 1945г. те са едва 400, а днес – 4600 животни от 480 вида, на площ от 17 хектара. Виенският зоопарк е един от двата в Европа (освен Берлинския), които разполагат с Големи панди. През 2007г. тук се ражда първата в Европа Голяма панда. Сред най-интересните атракции е павилионът “Борнео“, в който се поддържа влажността и температурата на дъждовна гора и могат да се видят на живо уникални представители на тази екосистема.

Вземете авотубус от Виена до Братислава за 5 евро от ТУК

И на 28 Май полет от Братислава за София 

Акцентите на този маршрут са:
Летете с прекачване до Прага и използвайте пункта за трансфер, за да разгледате местото
продължете с полет до Будапеща
вземете автобус до Виена и Братислава
и на връщане полет от Братислава.

В моят случай транспортните услуги ми излязоха 118 евро за 5 държави! Не е зле, нали?

Още една идея е, за да бъде по-кратко пътуването направете го отново с прекачване до Прага и се върнете от Будапеща директно.  Или пък летете до Братислава, вземете автобус до Виена и Будапеща и полет до София.

Надявам се да съм ви била полезна с този тур и да посетите поне едно от местата, за които ви разказах, защото животът е кратък и пътешествия дебнат от всякъде:)

Можете да разкопчаете коланите. Надявам се да ви видя отново на крилете на Fly Cheap Trips

Ваша Оля

 

P. S. Вижте ТОЗИ пост във Facebook страницата ни с повече снимки 🙂