Какво е Overbooking и как да си сигурен, че няма някой да заеме мястото ти в самолета

FlyCheapTrips - overbooking

Здравейте приключенци и приятели на Fly Cheap Trips 🙂

Много ми се искаше първият ми пост да бъде някоя интересна история за моите пътешествия, но се налага да направя коментар на това, което се случва през последните дни с полетите на Wizz Air до Лондон и как евентуално да избегнете подобна ситуация.

Ако не сте чули, ситуацията е следната – над 40 души останаха на Летище София, защото местата, за които са си купили билети, бяха заети. Изглежда като скандал, но всъщност това е обичайна практика на ВСИЧКИ авиокомпании.

В тази публикация ще ви обясня защо това се случва и как можете да го избегнете, когато пътувате, за да сте сигурни, че няма да провалите почивката или бизнес пътуването.

FlyCheapTrips - overbooking

Какво представлява понятието Overbooking в авиацията?

Tова е термин, при който се продават повече свободни места от наличните в самолета.
Затова всяка една авиокомпания разполага с отдел, който следи за натовареността на самолетите – Space Control.

За жалост такива ситуации се случват често при метеорологични проблеми, смяна на конфигурацията на машините, авио стачки, повреда на машини и нуждата да се замени или пренасочи един самолет с друг, спешен превоз на пътници с особен статут и др.

Мога да ви уверя, че такива неща за жалост се случват не само с ниско тарифни авиокомпании, но и при редовни авиолинии на абсолютно всяко летище по света и никой не е застрахован от това!

Ще ви разкажа набързо за един такъв случай, който имах преди две години.

След тежка зимна обстановка едно от най- натоварените летища в Европа, това в Истанбул, бе затворено няколко дни и доста от машините на абсолютно всички авиокомпании изпаднаха в състояние на Overbooking. Наложи се да пренасочват пътници от закъснели и неизлетели самолети към други самолети, които вече започваха да изпълняват редовните си полети по разписание.

По-тежкото е когато това се случва с пътници, които летят в бизнес класа на дълги отсечки и са платили хиляди левове, за да получат максимално внимание и удобство. Е такъв беше и моят случай имах едно семейство с дете, което летеше вечерта от София за Сингапур през Истанбул и при чекирането им онлайн сутринта разбрах, че не мога да издам повече от 2 бордни карти, а ми трябваха 3 такива, т.е. имах места в бизнес класата за таткото, майката, но не и за детето. Друго незаето место в самолета с бизнес салона нямаше. Веднага се сетих какво е станало и се оказах в доста неприятна ситуация, защото се наложи да информирам пътниците си, каква е ситуацията и да са в готовност да летят на друг ден.

Бях щастливка, че имах достатъчно добри отношения с колегите в Истанбул и след големи преговори и молби от моя страна се наложи да свалят друг техен пътник платил същите хиляди левове, за да качат цялото семейство. С това моята 10 часова борба приключи и клиентите ми щастливо се качиха на борда, за сметка на друг нещастен пътник.
Така, че това се случва и на богатите, както се казва 🙂 Ако това може да ви успокои 🙂

 

Има и още един сценарий за възникване на overbooking. Авиокомпаниите знаят, че не всички пътници, които са си купили билети, действително летят. По тази причина се оказва, че понякога самолетите излитат с празни седалки. И за да се предотврати това, понякога седалка се продава повече от веднъж.

Пак казвам, това са стандартни практики и се случва често и навсякъде.

И така, ситуациите са налице, но не е нужно да чакаме да се случи, защото можем с малко организация да избегнем трудностите, нервите и скандалите по летищата.

FlyCheapTrips - overbooking

Правилата на Оля, с които нейните пътници винаги се качват в самолета, дори и да има overbooking

 

 1. Задължително се чекирайте онлайн и носете в себе си разпечатана бордова карта – първото мое правило е ВИНАГИ предварително да се чекирате онлайн и да носите в себе си бордната карта, независимо от това дали сте или без багаж.
  Можете да ползвате и мобилните приложения на авиокомнаии за онлайн чекиране, просто не чакайте 2 часа преди полет да го правите.
  За да избегнете подобни отвратителни ситуации, които провалят плановете ви, ви съветвам:
 2. Нареждайте се на опашката за влизане в самолета първи – второ мое правило винаги се нареждаш сред първите на гейта при влизане в самолета, никога не оставяй сред последните.
 3. НЕ закъснявай за check in desk – трето мое правило старай се да не закъсняваш на check in desk, ако се налага да предадеш куфара си за чекиране. По-добре отиди на време, 2 часа преди полета и пий едно кафе, рагледай free shop и се нареди сред първите на гейта 🙂

Ако все пак неизбежното се случи машината е овърбукната, самолетът ви закъснява, анулирали са полета ви или др, Европейския парламент е разяснил вашите права във филмче, което е доста полезно и ще ви улесни при такава ситуация

Информация включваща всички закони, права и контакти за отправяне на жалби при отказ от превоз по закупен самолетен билет от вас, можете да намерите на официалната страница на Европейската Комисия.

Ситуацията с Wizz Air e доста неприятна и се надявам авиокомпанията да си вземе поука от негативите, които ще натрупа и да не допуска това да се случва повече, още повече с толкова много свалени пътници.

Това не трябва да помрачи вашите планове да пътешествате, а просто трябва да сте добре информирани какво е това, защо се случва и какво може да направите.

И не забравяй, ако все още не си в Бизнес класа пътниците на FlyCheapTrips, да влезеш още сега! Premium абонаментът струва само 6 лв. на месец (ако си купиш цяла година) и като наш абонат ежеседмично получаваш:

 • от 1 до 3 имейла седмично
 • най-изгодните билети до дестинации по цял свят
 • най-изгодните оферти до дестинации в Европа
 • предварително разработени от Оля примерни маршрути
 • информация (+ изгодни цени) за хотели
 • съвети за получаване на виза
 • съвети за престоя – какво да правиш, какво да опиташ задължително

Вземи Premium абонамент от ТУК.