Удоволствията на Сицилия – какво да правиш и как да стигнеш с евтини самолетни билети до там

Остров Сицилия е един от най-емблематичните и популярни италиански острови, събрал в себе си всичко типично за Италия. Забележителностите са през няколоко километра, а ако се отдалечиш малко от популярните дестинации попадаш в спокойна и красива провинция.

Този остов ще достави удоволствие и на най-претенциозните туристи. За любители на архитектура, на история, на морето и на италианската кухня – за всеки има по нещо.

Сега ще те запознаем с някои от най-популярните забележителности на Сицилия и защо да не посетиш някоя от тях. И ще ти кажем как да стигнеш до там с евтини самолетни билети от България.

Евтини самолетни билети - Палермо

Започваме разходката си с Палермо

До Палермо можеш да стигнеш като кацнеш на летище Plaermo. А оферти за евтини самолетни билети до там можеш да видиш ТУК.

Палермо е сицилиански град, запазил автентичният си дух, красив, шарен и предизвикателен. Изключително екзотичен, Палермо е бивш дом на много крале и емири. Стилът на града може да бъде описан като синтез от арабско-нормански и бароков разкош. Палермо е владян от финикийци, византийци, римляни, бил е дом на еврейски търговци, гръцки занаятчии, персийски художници и берберски роби. Това невиждано разнообразие е причината да се роди сложната градска култура на Палермо, която буквално ще те омагьоса. Градът е пълен с крепост, манастири и великолепни катедрали.

Евтини самолетни билети - Палермо

Дворецът на норманите е построен през 9-век с идеята да бъде крепост, а по-късно е превърнат в кралска резиденция. Тук се намира и едно от най-големите постижения на норманската архитектура – Капела Палатина (Cappella Palatina). Тук може да разгледате едни от най-добре запазените византийски мозайки, които изобразяват Христос Пантократор с евангелистите. Уникалните творения са плод на съвместната работа между сирийски мюсюлмани и византийски християни и показва една уникална смесица между ислям и християнство.

 

Много близко до Палермо, на един хълм се намира една от най-красивите катедрали на Сицилия, датираща от 12 век. В тази катедрала се намират едни от най-добрите средновековни мозайки в цялa Eвропа. Целият цикъл от Стария Завет е изобразен на мозайките по апсидата и наоса, а чудесата на Новия Завет са разказани от мозайките по коридора. В дъното се е приютил прекрасния иконостас със сплетени арки. Всичко това заедно с прозорци в арабски стил и прозорци с готическа роза създават един величествен и грандиозен интериор.

Евтини самолетни билети - Сиракуза

Сиракуза – един от най-важните дрeвногръцки градове.

До Сиркауза можеш да стигнеш като кацнеш на най – близкото летище Catania, а евтини самолетни билети от България потърси ТУК.

Очарователните тесни улички в стария град крият редица съкровища, а Катедралата някога е била древен Храм на Атина, чиито колони и стени все още могат да бъдат видени в рамките на църквата. Разходи се в миналото и като разгледаш най-старата миква в Европа, която е специална част от юдейското наследство. Не пропускай и Гръцкия театър, който се намира в Археологическия парк и датира от 5-и век пр.н.е. Освен това може да се похвали с над 60 реда седалки. Имай предвид, че през май и юни тук се провеждат фестивали с класически театър. В парка ще откриеш и Римски амфитеатър, мистериозна кариера пълна с истории и още много тайни от миналото. Сиракуза си е изградила репутацията на “интелектуална” алтернатива спрямо другите известни курорти, така че определено си заслужава да бъде посетена.

Евтини самолетни билети - Сиракуза

А сега нека поговорим за сицилианската кухня. Тя е удоволствие за стомаха, очите и душата. Кулинарните умения на италианците са прочути и няма да те разочароват. Затова докато си в Сицилия, опитвай всичко. Не пренебрегвай и храната по уличните щандове и сергии, където ще намериш:

  • Sfincione – леко пикантна пица с аншоа, риган, галета, доматен сос;
  • Arancini – пържени оризови топки, пълни с месо или зеленчуци;
  • Pani ca’ meusa – сандвич с телешко месо за хора със силни стомаси и още много други.

Не забравяй да си оставиш място за десерт, защото те са вкусни, пълни с ядки, плодове и кремове. Също не забравяй да ядеш от прочутия италиански сладолед, разхождайки се по някоя малка красива уличка.

Ако все още не си ходил в Сицилия, препоръчваме да е сложиш в to travel списъка. Винаги ще те очарова. А и билетите никак не са скъпи. Най-евтините самолетни билети препоръчваме да търсиш в кiwi.com. Това е търсачка за билети на нискотарифни авиокомпании, която ти дава различни варианти за летене така, че цената да ти бъде възможно най-ниска. Затова, ако си готов за приключения в Сицилия или на друго място из Европа, провери билетите още сега и стягай куфарите за излитане 🙂

А ако ти се ходи на околосветско пътешествие, в следващите няколко седмици Оля ще изпраща на части разработен маршрут за околосветско пътешествие без виза (няма да включва обичайните САЩ и Австралия) + как точно се прави такова околосветско пътешествие и как можеш да си го направиш и сам, за да обиколиш други дестинации по света. Ако искаш да получиш разработеното околосветско пътешествие, вземи Premium абонамент във FlyCheapTrips.